Tuesday 1 May 2007

Microsoft’tan Silverlight Atağı

Microsoft Nisan ayının ortalarında WPF/E teknolojisinin adını Silverlight olarak değiştirdiğini duyurdu.Peki Silverlight nedir ?Efendim Silverlight Microsoft’un bu zamana kadar WPF(Windows Presentation Foundation) olarak duyurduğu tasarım programının yeni versiyonudur.WPF nedir diye soracak olursanız da şu video bu sorunuzun cevabı olur diye düşünüyorum.

Gelişmiş ASP .NET uygulamaları olarak da adlandırılan Silverlight, 2 MB civarında dosya büyüklüğüne sahip bir eklenti olarak Internet Explorer, Firefox ve Mac'in Safari'sinde kullanılabilecek.Linux için ise herhalde “Otursunlar yazsınlar arkadaş!” diyerek herhangibir eklenti duyurulmadı.Önceleri açık kaynak kodu desteklediğini belirten Microsoft görünen o ki desteğini azaltmış.

Microsoft ‘un .NET Framework 3.0 ile yayınladığı bu yeni kütüphane sayesinde görselliği iyice artırılmış uygulamalar geliştirmek artık mümkün.Görsellikte WPF , .NET Framework 3.0 gerektirirken light versiyonu olan Silverlight (WPF/E)gerektirmiyor bu sayede tüm platformlarda (cross- platform) çalışabildiği iddia ediliyor.Şuradan Silverlight ile ilgili çeşitli videolara;röportajlara ulaşabilirsiniz.

Microsoft’un bu alanda ilerleme kaydetmesi Macromedia’yı renklerine bağlayan Adobe’yi de kızdırmış olsa gerek.Adobe en son CS3 serisini duyurmuştu.Ve cross platformda da bildiğim kadarıyla APOLLO yu duyurdu.

Microsoft’un el atmayı geciktirdiği görsellikte Silverlight ile rekabetin artacağını düşünüyorum.Öte yandan Google’ın saltanat sürdüğü,Ms’in ise yine etkili olamadığı webde, 2007 yılı içerisinde Ms’den bir atak sözkonusu olabilir.

3 comments:

Anonymous said...

SliverLight yazısı çok güzel olmuş.

Peki sence Macromedia ya da yeni adıyla Adobe Flash alternatifi bir şey olarak mı algılanıyor yoksa "Bu başka bişey" mi?

Anonymous said...

http://www.eralperat.com/PermaLink,guid,285e96e1-99db-4704-90d3-2c5522b070aa.aspx

buradaki resimden daha kolay anlaşılıyor.

Ömer Faruk Demir said...

Evet, bu resimden silverlight ın diğer platformlar arasındaki konumu cok daha iyi anlaşılıyor.

Bu arada daha önce linux için silverlight ı destekleyen herhangi bir ortam olmadığını belirtmiştim.Fakat edindiğim bilgiye göre Ms'in bu konuda bir çalışması olmasada linux camiasının bir çalışması artık mevcut.Ve proje "Mono" projesinin bir parçası olarak "Moonlight" ismi ile sürdürüliyor.
Şuradan da moonlihgt ile ayrıntılı bilgiye ulaşmanız mümkün :

http://www.mono-project.com/Moonlight