Sunday 22 May 2011

Wordpress Blogunu Başka Bir Domaine Taşımak

Wordpress sitenizi yeni bir domain ile kullanmak isterseniz taşıma esnasında yapılması gereken işlemler şu şekilde olmalıdır:

1. Ftp hesabınızdaki dosyaların yedeğini almalısınız.Bunu ftp dosyalarınızı görüntülediğiniz program(filezilla, cuteftp..) aracılığı ile, wordpress eklentileri ile, Cpanel kullanıyorsanız backup home directory kısmından yapabilirsiniz.


2. Dosyalarınızı host edeceğiniz yeni hesabınızda bir veritabanı ve bu veritabanını kullanabileceğiniz bir de kullanıcı oluşturmanız gerekiyor.

3. Eski hostunuzdaki veritabanını PhpMyAdmin arayüzünden dışa aktar (Export) diyerek bilgisayarınıza kaydediyorsunuz.

4. Dışa aktardığınız veritabanı yedeğini yeni veritabanınızın PhpMyAdmin arayüzünden İçe aktar menüsünden bilgisayarınızdan yüklüyorsunuz.

5. Veritabanı taşınmış oldu ancak yapılması gereken eski site ile alakalı bazı düzeltmeler olacak.Veritabanızın wp-options tablosu başta olmak üzere diğer tablolarda eski site adınız bulunuyor. Bu adları yeni site adınız ile değiştirmeniz gerekiyor.

6. Yeni domaininiz için kullanacağınız ftp hesabına bilgisayarınıza yedeklediğiniz eski sitenizin ftp dosyalarını yükleyeceksiniz.Bu işlemi yapmadan önce wp-config dosyasında DB_NAME, DB_USER ve DB_PASSWORD parametrelerine karşılık gelen kısımlara 2. adımda oluşturduğunuz değerleri giriyoruz.

Bu işlemleri yaptığınız takdirde yeni domainize sorunsuz bir şekilde geçeceğinizi umuyorum.


6 comments:

Karabulut said...

Merhaba hocam, teşekkürler konu için. Ancak bir sorum olacak taşıma işlemini burdaki gibi birebir yaptğımızda blogda kullandığımız resimleri (images) direk çekecek mi ? Yoksa resimler için ayrı birşey yapmak gerekiyor mu ?

Ömer Faruk Demir said...

Güzel soru. Eğer resimleri başka sitelerin server larından çekiyorsanız sorun yok, eski linkler aracılığı ile resimleri alırsınız.
Ancak kendi ftp hesabiniza yüklediğiniz resimlere link verirken www.eskisiteadi.com/images/resim.jpg şeklinde link verdiyseniz site adını değiştirmeniz gerekecek. Tavsiyem burada site adını yazmadan ftp nizdeki kök adresden başlayarak resime linki vermenizdir.
img src="/images/resim.jpg" şeklinde..
Kolay gelsin.

Karabulut said...

Çok teşekkür ederim hocam. Şimdi bir sorum daha olacak kusura bakmayın. Eski domainin ftpsinden yeni domainin ftpsine taşıdım. Kurdum herşey tamam ancak. Eski domainden htaccess ile 301 yönlendirmesi yapmak gerekiyor mu ? Google aramalarında eski linklerin yeni adrese gitmesi için. Ve bunu yapacaksak eğer eski domainin ftp sini silmemiz bir sorun oluşturur mu ?

Ömer Faruk Demir said...

Merhaba,

Eski domain adınızı domain satın aldığınız siteden yada dosyalarınızı sakladığınız host hesabından yeni domaininize yönlendirebilirsiniz. Eski site adınıza yönlenen linklere tıklanıldığında yeni adresinize yönlendirmenin bir yolu var mı bilmiyorum. Öğrenirseniz bizi de bilgilendirirsiniz. Google'da eski sitenize ait ne kadar link var arayabilirsiniz. Ayrıca domain'i değişen siteler ile ilgili Google'un şöyle bir tavsiyesi var : http://support.google.com/webmasters/bin/answer.py?hl=en&answer=83106
Faydalı olacağına inanarak paylaşıyorum.

Ömer Faruk Demir said...

Dediğiniz 301 yönlendirmesi şu linkte anlatılmış:
http://www.webconfs.com/how-to-redirect-a-webpage.php

Anonymous said...

merhaba,

benim soyle bir sorum olacakti, mevcut bir blogum var ve hosting degistirmeden sadece domain ismini degistirmek istiyorum.. bunun icin pratik bir yol var mi yoksa yine yukaridaki islemleri mi yapmak gerekiyor ?